14. december 2023
I de danske vintermåneder står solen lavt på himlen, og dagene bliver markant kortere. Solens lave vinkel på den nordlige vinterhimmel reducerer mængden af skarpt blåt lys yderligere. Dette fænomen kan have betydelige konsekvenser for mange menneskers mentale velvære og humør. Mangel på naturligt lys i vintermånederne har været knyttet til vinterdepression, også kendt som sæsonbetinget affektiv lidelse (SAD).
Lyset regulerer vores døgnrytme og påvirker kroppens biologiske ur, som bestemmer, hvornår vi skal sove eller være vågne. Undersøgelser viser også, at lys påvirker hormonel aktivitet, fordøjelse og andre vigtige kropsfunktioner. Belysning har direkte indflydelse på vores hjerne og hormonbalance via nethinden i vores øjne.
Mangel på tilstrækkeligt lys påvirker produktionen af den lykkefremkaldende neurotransmitter serotonin. For nogle kan det opleves som et forbigående tilfælde af vinterblues, hvor der opstår øget trang til søde sager og midlertidige forstyrrelser i søvnmønsteret. For andre kan det dog være et tegn på sæsonbetinget affektiv lidelse (SAD) med symptomer, der ligner depression, såsom følelse af tristhed, sløvhed og koncentrationsbesvær.
Zeitgebers er signaler fra omgivelserne – cykliske eller tilbagevendende mønstre såsom lys-mørke eller varm-kold. Disse signaler nulstiller vores døgnrytme [1] og opretholder en regelmæssig tidsplan for organismer gennem dagen og natten. Blandt alle Zeitgebers er lys den mest afgørende faktor.
Vores humør og energi påvirkes af to vigtige aspekter: mængden af skarpt lys og kontrasten mellem det intense blå morgenlys og aftenens sarte, varme nuancer til at signalere ’vågen og frisk’ såvel som ’træt og søvnig’. Uden disse signaler kan kroppen ikke skelne mellem dag og nat, hvilket resulterer i manglende energi og hormoner, der er nødvendige for at vi føler os godt tilpas. Det er værd at bemærke, at døgnrytmen ikke styres af en ekstern cyklus, men derimod genereres internt, hvorefter den synkroniseres med den eksterne 24-timers verden gennem Zeitgebers.
En afgørende faktor for vores døgnrytme er lysstyrken i vores omgivelser. For lidt lys om morgenen, for meget lys om aftenen eller den forkerte farvetemperatur (Kelvin) på de forkerte tidspunkter af dagen, kan forstyrre vores døgnrytme og påvirke sundhed og trivsel samt øge risikoen for sygdomme [2]. Mange af os bruger allerede enheder med skarpt lys (10.000 lux, 4000 Kelvin) om morgenen, når vi spiser morgenmad og gør os klar til dagen derhjemme. Da vi tilbringer det meste af vores tid på arbejde eller andre steder end vores hjem, bør disse steder også understøtte vores trivsel.
Vinterens grå himmel, kortere dage og mangel på solskin og naturligt blåt lys, påvirker os når vi befinder os indendørs såvel som udendørs. I vintermånederne forlader folk deres hjem i mørke og pendler derefter hjem igen i mørke. Hvis de også tilbringer hele dagen på en arbejdsplads uden tilstrækkeligt skarpt lys, kan det påvirke de fleste mennesker. I de senere år har vi tilpasset os til at bruge næsten 90% af vores tid indendørs [3]. Denne livsstilsændring betyder, at vi typisk bruger mindre tid i naturligt lys, hvilket har en enorm indflydelse på vores døgnrytme.
Lysintensiteten kan måles med lux (lx) – en enhed, der måler intensiteten af lys, der rammer
en overflade. En lux er en lumen per kvadratmeter.
For at bevare eller nulstille vores døgnrytme bør vi ideelt set modtage masser af naturligt, klart blåt lys om morgenen. Den åbne himmels lysintensitet varierer fra 10.000 helt op til 100.000 lux eller mere med 4000-6500 Kelvin (ren hvid til klar blå farvetemperatur). Det er en masse lys, som vi burde have glæde af hver dag.
Mørket i vinterperioden intensiveres ved vintersolhverv den 22. december, hvor solen når sin laveste højde over horisonten midt på dagen. Vejrforholdene har stor indflydelse på mængden af lys ved vintersolhverv. Særligt ren og tør sne reflekterer lyset effektivt og øger lysmængden.
Det er vigtigt at prioritere nok skarpt blåt lys om morgenen samt kontrasterende lysforhold i løbet af arbejdsdagen. Denne kontrast kan hjælpe med at stabilisere vores døgnrytme og forbedre sundhed, søvn og kognitiv præstation.
Få 10.000 lux blåt skarpt lys om morgenen. Boost din aktivitet og energi med udbrud af køligt lys efterfulgt af varme dæmpede
lyssekvenser i løbet af dagen. Prøv at få tilstrækkelig kontrast under lysforhold mellem morgen og aften. Reducer
belysningsniveauerne hen mod aftenen med varme nuancer af gul og orange.
Vinterblues er ofte forbundet med søvnproblemer, herunder konstant træthed, problemer med at falde i søvn om aftenen og utilstrækkelig søvnkvalitet. At tilbringe det meste af tiden indendørs med fast belysning og mindre lyskontrast i arbejdstiden, samt øget eksponering for blåt lys efter solnedgang (fra mobiler og skærme [4]), forværrer døgnrytmen yderligere. Undersøgelser peger på, at brug af elektroniske enheder inden for to timer før sengetid, undertrykker produktionen af melatonin og sender et signal om, at det er dag på et uhensigtsmæssigt tidspunkt. Ideelt set skal det være mørkt, lysintensiteten skal falde og farvetemperaturen bør skifte fra blåt og hvidt lys til mere orange og gul.
Fast traditionel belysning er ikke designet til at understøtte vores velvære. Den mangler evnen til at justere lysniveauer i løbet af dagen, da optimale lysforhold også vil kræve variationer i nuancer og intensitet. Intelligente lysstyringssystemer med døgnrytmelys tilbyder dynamiske funktioner som regulering af lysstyrke og farvetemperatur. Ved at inkorporere disse funktioner på en arbejdsplads, efterligner belysningssystemet mere præcist det naturlige lys og understøtter derfor døgnrytmen for alle, der bruger rummet.
Tre eksempler på forskellige døgnrytmer. Intelligent døgnrytmebelysning kan dynamisk ændre farvetemperaturer, lysstyrke
og rytme, for at efterligne naturligt lys i løbet af dagen.
Belysningen på arbejdspladsen bør give os det, vores kropsur har brug for – bedre lyskvalitet i den mørke vintertid for at imødegå alle de effekter, der forårsager vinterblues eller SAD. Heldigvis er belysning en af de nemmeste renoveringer at udføre og kan samtidig medføre betydelige energibesparelser.
Helvars innovationer [5] såsom døgnrytmebelysning, Light Over Time software og Tunable White drivere og løsninger kan nemt optimeres, så de passer til en række indendørs miljøer og belysningsbehov.
Den indendørs belysningsstandard DS/EN 12464-1 [6] fastlægger krav til belysning på indendørs arbejdspladser. Standarden fastlægger krav til belysningsløsninger for de fleste indendørs arbejdspladser samt de forbundne områder hvad angår både belysningsmængde og -kvalitet.
WELL v2 standarden [7] kræver f.eks. passende lyseksponering i indendørs miljøer gennem belysningsstrategier. For at opnå kreditter i denne bygningsstandard skal der være en passende belysningsstyrke på arbejdsborde til almindelige brugere i alle aldersgrupper, som krævet for de opgaver, der udføres i rummet.
LEED [7] står for Leadership in Energy and Environmental Design og er en bæredygtighedscertificering, som giver kredit for at levere belysning af høj kvalitet for at fremme brugernes produktivitet, komfort og velvære.
BREEAM [7] er en international bæredygtighedscertificering, som anbefaler at dagslys, kunstig belysning og brugerkontrol bør overvejes i designstadiet for at sikre bedste praksis i forhold til visuel ydeevne og komfort for bygningens brugere.
VANPEE I NORDEN
Vanpee Sverige
Vanpee Norge
SOCIALE MEDIER
Følg os på Facebook
Følg os på LinkedIn
Følg os på YouTube