Genbrug og opgradering af belysning med Casambi trådløs lysstyring


16. november 2021

Grønne blade i sollys


Cirkulær økonomi handler om at bruge (og genbruge) eksisterende ressourcer mere effektivt ved at være kreativ med hvordan de bruges, frem for blot at kassere dem. 

Med Casambi trådløs lysstyring kan armaturer fremtidssikres og opnå en længere økonomisk levetid. 

Casambi trådløs lysstyring bruger Bluetooth Low Energy (BLE) til at danne et mesh-netværk mellem lyskilder, og lyset kan styres direkte fra en smartphone, tablet eller afbryder. Casambi er en ideel løsning til renovering af eksisterende belysningsarmaturer for at tilføje nyt liv og funktionalitet til dem.

I stedet for at kassere gamle armaturer og erstatte dem med nye, kan man i stedet bibeholde de eksisterende armaturhuse og erstatte de gamle lyskilder med LED, som har længere levetid og højere energieffektivitet, hvilket reducerer spildet markant. Casambi enheder kan indbygges i armaturerne, for at opnå funktioner som dæmp, justering af farvetemperatur (Kelvin) og RGBW farver, oprettelse af scener og tidsstyrede funktioner med mere.

Grundet deres trådløse funktion kan Casambi Bluetooth enheder, der bruges i samspil med eksisterende belysning, blive bygningsaktiver, der kan genbruges senere, selv når indretningen ændres fuldstændigt med nye lysarmaturer og nyt layout.


Bæredygtig renovering af administrationsbygning i Holbæk Kommune

iPad med Casambi app til trådløs lysstyring
Mødelokale i Holbæk Kommune med Casambi lysstyring
Trådløst Casambi EnOcean tryk

 

Administrationsbygningen i Holbæk Kommune er et unikt byggeri fra slutningen af 1970’erne opført i datidens byggestil med trelagsruder, flytbar ruminddeling og elvarme, der med tiden har skabt problemer med utætheder i facaden, dårlig belysning og indeklima samt et stort energiforbrug. Holbæk Kommune valgte derfor at energioptimere administrationsbygningen i 2020. De gamle spots i den 9.000 m2 store bygning er bl.a. udskiftet til intelligent belysning og Vanpee har i den forbindelse leveret Casambi trådløs lysstyring til projektet.

Et af kravene til projektet var, at det skulle være muligt at flytte skillevægge for at ændre rummenes funktion. Den trådløse Casambi løsning var derfor det perfekte valg, da det er nemt at ændre belysningen uden at trække ekstra styreledninger.

Casambi ASD enheder er tilkoblet DALI armaturer og PIR sensorer registrerer tilstedeværelse og fravær, samtidig med at de justerer lyset alt afhængig af hvor meget dagslys, der er i lokalet. Sensorerne sikrer med andre ord, at lyset udelukkende er tændt, når det er nødvendigt. Trådløse EnOcean tryk gør det nemt for personalet at styre og indregulere lyset i de forskellige mødelokaler og kontorer.