Herlev Hospital Centralkøkken


Hovedindgang på Herlev Hospital

Foto: Jesper Ludvigsen

Herlev Hospital set udefra


Maden er blevet en vigtig del af behandlingen på Herlev Hospital, da det har vist sig at både komplikationsrate og indlæggelsestid kan reduceres, når patienterne får den rette ernæring.

Centralkøkkenet på Herlev Hospital har i perioden 2021 til 2022 gennemgået en omfattende ombygning og det 2.700 kvm store køkken er nu i stand til at levere a la carte mad til 650 indlagte patienter og gæster.

Med det nye a la carte system kan patienter bestille deres favoritretter fra et digitalt menukort på en tablet. Patienterne kan se appetitvækkende billeder af køkkenets retter samtidig med, at de kan se om den mad der bestilles, indeholder de nødvendige mængder kalorier og proteiner.

Skou Gruppen har stået for hovedentreprisen i forbindelse med ombygningen af centralkøkkenet. En af projektets store udfordringer har været de tekniske installationer, der er flyttet fra loftet til gulvet. En stor del af arbejdet er derfor udført liggende i snævre krybber under gulvet eller i ingeniørrør, hvor det kun lige akkurat har været muligt at stå oprejst.

Ombygningen er foretaget i faser, så centralkøkkenet har været i stand til at lave mad til patienterne under hele renoveringen.

Vanpee har leveret og programmeret et Helvar DALI lysstyringsanlæg til ombygningen af centralkøkkenet på Herlev Hospital.

Lyset styres af Helvar Digidim 905 og 910 routere. Til detektering af tilstedeværelse er monteret Helvar Digidim 320 PIR sensorer samt 321 multisensorer for tilføjelse af dagslysregulering. Til betjening af lyset er valgt Helvar Digidim 444 mini inputmoduler samt trådløse Helvar EnOcean tryk.

I køkkenets produktionsområder er lysstyrken indstillet til 600 lux på arbejdsflader og 300 lux på gulvet. På kontorer er lysstyrken indstillet til 300 lux ved arbejdspladser og i områder der vender ud mod facaden, er der etableret dagslysstyring. Lyset er programmeret så det dæmper til 10% efter 15 minutter uden tilstedeværelse. Efter yderligere 15 minutter slukkes lyset helt.

Projektet er udført i samarbejde med:

  • Bygherre: Region Hovedstadens Center for Ejendomme
  • Rådgiver: Sweco Danmark A/S
  • Hovedentreprise: Skou Gruppen A/S
  • Elinstallationer: Bachmann El-Teknik
  • Intelligent lysstyring: Vanpee A/S
Anvendte produkter