Intelligent DALI lysstyring


DALI netværk


Helvar er producent af DALI lysstyringskomponenter og er en af de stiftende medlemmer af DALI Alliance (DiiA). Vanpee er officiel partner og forhandler af Helvar DALI lysstyring i Danmark.

 

Hvad er DALI og DALI-2?

Dali logo


DALI står for Digital Addressable Lighting Interface og er en international standardiseret protokol til lysstyring.

I et DALI lysstyringssystem kommunikerer enhederne via digitale signaler. Systemet er uafhængigt af en central enhed, da intelligensen er indbygget i hver enhed. Det betyder at de HF-forkoblinger, tryk, PIR sensorer m.m., der tilføjes til systemet, kommunikerer indbyrdes. Det skaber både større sikkerhed og pålidelighed.

dali-2 logo


DALI-2 er den seneste version af DALI og giver forbedret interoperabilitet mellem forskellige fabrikater. I DALI-2 er tilføjet flere funktioner, men vigtigst af alt inkluderer DALI-2 tilføjelse af kontrolenheder, som ikke var inkluderet i den originale DALI standard. DALI-2 standarden gør det muligt frit at vælge mellem kontrolenheder på inputsiden, herunder PIR sensorer, dagslyssensorer, tryk osv. Det giver installatøren større frihed og flere muligheder til frit at vælge produkter fra forskellige leverandører.

    

Kig efter DALI-2 logoet

Producenter skal certificere deres produkter, for at få ret til at mærke det med et DALI-2 logo. Alt DALI udstyr skal testes og DiiA (Digital Illumination Interface Alliance) skal godkende testresultaterne, før det må mærkes med DALI-2 logoet. Det er kun medlemmer af DiiA, der kan certificere deres DALI-2 produkter. Alt udstyr der ikke er mærket med det officielle DALI-2 logo, kan ikke betragtes som DALI-2 udstyr, på trods af at det er produceret efter standarden.

På DiiAs hjemmeside findes en oversigt over alle DALI version 1 og DALI-2 certificerede produkter.

   

Hvorfor vælge DALI?

Symbol interoperabilitet

Interoperabilitet

DALI / DALI-2 er en åben standard for belysning og valg af armaturer er nemt, når der specificeres med DALI-2. Med DALI-2 er kontrolenhederne også certificeret, hvilket forbedrer kompatibilitet mellem forskellige fabrikater og enheder.

Symbol med en bærbar computer

Fremtidssikker

Rum med DALI lysstyring kan nemt tilpasses ved hjælp af programmering. Fremtidige tilføjelser, ændringer og forbedringer af lysstyringsanlægget sker let, sammenlignet med f.eks. traditionel belysning.

Symbol ledninger

Færre ledninger

Et DALI lysstyringsanlæg kræver færre ledninger end traditionelle belysningssystemer, hvilket betyder mindre arbejde og lavere omkostninger. Derudover minimeres risikoen for fejlkobling, da styrelederne til de digitale signaler er fri for topologi og polaritet.

Symbol gruppering af lys

Simpel gruppering

DALI muliggør simpel gruppering. Det betyder, at brugerne kan styre et enkelt armatur, et helt rum eller en hel etage. Derudover er det muligt at programmere forskellige lysscener på lysstyringsanlægget.

    

Fordele ved et Helvar DALI lysstyringssystem

Helvars DALI system tager udgangspunkt i en programmerbar enhed kaldet en router, som placeres i eltavlen. Via to ledninger, en såkaldt bus-forbindelse, sikrer routeren DALI kommunikation mellem samtlige DALI enheder i bygningen. Lysstyringssystemet er derfor fleksibelt, da der ikke er nogen centrale styrebokse. I DALI systemet har hver enhed én adresse og enhederne kan derfor reguleres, tændes og slukkes individuelt.

I et Helvar DALI lysstyringssystem kommunikerer alle enheder med hinanden via den enkelte komponents DALI adresse, hvilket også er grunden til, at kabelføringen bliver meget simpel. Ændringer i bygningen som f.eks. flytning af skillevægge eller ændring i indretningen, vil derfor ikke kræve indgreb i kabelføringen. Det kan klares via programmering.

DALI er billig at idriftsætte og installationen er nem. DALI har fri topologi, hvilket betyder at det ikke er nødvendigt at følge et fast kabeldiagram. Styrelederne til de digitale signaler er uden polaritet (plus/minus), hvilket minimerer fejlkobling.

Andre fordele ved et Helvar DALI lysstyringssystem er:

 • Simpel fortrådning
 • Styring af alle enheder individuelt eller i grupper
 • Tovejskommunikation mellem forkobling og centralstyring
 • Mulighed for skift i farvetemperaturen
 • Automatisk søgefunktion efter nye enheder
 • Simpel gruppering
 • Logaritmisk dæmpning tilpasset øjet
 • Lysstyringssystemet kan programmeres, så det passer til rutinerne på et kontor eller skole mv.
 • Justering af reguleringsområder (f.eks. kan der programmeres et max-niveau)
 • Fading (reguleringshastighed kan justeres)
 • Identifikation af enhederne (type, størrelse m.m.)
 • Ingen behov for kontaktor og relæ i installationen
 • Ingen samlebokse over loftet

    
   

Referencer

Vi har et stort udvalg af referencer fra forskellige projekter, hvor Vanpee har leveret Helvar DALI lysstyring.

Foyer på Comfort Hotel Copenhagen Airport
Naviair logo på bygning med solnedgang i baggrunden
Sygehus Sønderjylland i Aabenraa

Comfort Hotel

Comfort Hotel i Københavns Lufthavn er med sine 605 værelser og 2.500 kvm store kongressal, lavet for at imødekomme den moderne rejsendes behov. Samtlige fællesområder, herunder lobby, restaurant, mødelokaler, gangarealer, kongressal og tilhørende breakout område, styres af et Helvar DALI lysstyringsanlæg. Løsningen inkluderer bl.a. integration til AV i kongressal samt touchskærme til betjening af fællesområder.

Naviair

Naviair sørger for at lede fly sikkert gennem dansk luftrum. Naviairs kontrolcentral i Københavns Lufthavn er bemandet med flyveledere 24 timer i døgnet, 365 dage om året og håndterer tæt på 700.000 flyvninger hvert år. Naviair har fået et topmoderne Helvar DALI lysstyringsanlæg, der giver bedre arbejdsbetingelser for medarbejderne, mindre vedligeholdelse samt en mærkbar energibesparelse, der passer til virksomhedens grønne profil.

Sygehus Sønderjylland

Sygehus Sønderjylland er blevet udvidet og har nu plads til 210.000 ambulante besøg og 36.000 indlæggelser om året. I den nye tilbygning er der lagt vægt på patienternes trivsel. Derfor er der installeret et Helvar DALI lysstyringssystem, som gør det muligt at justere lyset på sengestuerne. Lysstyringen er integreret i CTS-anlægget, så driftspersonalet nemt kan kontrollere, styre og overvåge både lys, ventilation, vand og varme.

     

   

Mere information om Helvar DALI lysstyring