Lindehusene i De Gamles By


Foto: Københavns Kommune


Lindehusene er en del af Center for Demens, der åbnede i 2019. Lindehusene er fordelt på to plejeafdelinger som tilsammen består af 59 boliger med fælles opholdsrum samt fælles spisestue med åbent køkken. Lindehusene er beliggende i De Gamles By på Indre Nørrebro, som er en oase med grønne områder.

Vanpee har leveret og programmeret en Helvar DALI løsning med styring af Kelvin skift, døgnrytme samt dæmp til Afdeling A i Lindehusene, som huser yngre borgere med demens.     

På afdelingen er der i fællesområder og opholdsrum installeret LP Circle armaturer til påbygning fra Louis Poulsen. Armaturerne styres af Helvar Digidim 905 routere, som er placeret centralt i tekniktavlen.

Anlægget er programmeret med døgnrytmestyring samt styring af farvetemperatur. På gangarealer er anlægget programmeret med automatisk døgnrytme, natbelysning og akuttryk, og Digidim 444 mini inputmoduler, afsat bag fjedertryk, giver mulighed for manuel betjening af lyset på gangene. I fællesområder er programmeret manuel betjening, tænd og sluk samt dæmp og kelvin skift. I depot, på toiletter samt i køkkenet er programmeret PIR funktion, automatisk tænd og sluk samt dæmp. En Digidim 452 lysdæmper gør det muligt at dæmpe lyset ved døre.

Løsningen er med til at stimulere en naturlig døgnrytme hos beboerne, hvilket er med til at stabilisere søvnmønstret samtidig med at det kan føre til højere aktivitetsniveau om dagen, kortere rehabilitering og nedsat forbrug af antidepressive midler. Døgnrytmelys har desuden vist sig at have en positiv effekt på humør, spisevaner og trivsel.