Silkeborg Bibliotek


Casambi lysstyring på Silkeborg Bibliotek

Foto: Silkeborg Bibliotekerne

Nyt lys på Silkeborg Biblitotek

Foto: Kristian Juul Pedersen, Juulp


Silkeborg Bibliotek fik i 2019 ny energibesparende belysning med trådløs Casambi lysstyring. Den nye belysning sætter fokus på bøger, aviser og anden aktuel kulturformidling – en løsning inspireret af museernes brug af lys til at fremhæve kunstværker.

I loftet er monteret strømskinner og 300 LED-spots, som er tilpasset med linse, filter, honeycomb og diffuser. Hver skinne kan flyttes til siden og tilpasses nye indretninger på biblioteket.

Vanpee har leveret Casambi lysstyring til Silkeborg Bibliotek. Da et af kravene til projektet, var at det skulle være muligt at ændre indretningen på biblioteket, var den trådløse Casambi-løsning det perfekte valg, da det er nemt at ændre belysningen uden træk af ekstra styreledninger.

Der er monteret Casambi PIR sensorer med indbygget dagslyssensor og lyset er opdelt i forskellige zoner, så lysstyrken reguleres, hvis der ikke har været bevægelse i zonen eller nabozonen i et givent tidsrum. Den indbyggede dagslyssensor sørger for at dæmpe lyset, når der er højt lysindfald af naturligt dagslys. Dette reducerer energiforbruget gevaldigt og den forventede energibesparelse på projektet er 28.000 kWh om året.

Den nye belysningsløsning får biblioteket til at se åbent og indbydende ud i åbningstiden og er med til at skabe en helt særlig stemning.

Projektet er nomineret til Den Danske Lyspris 2021 som kåres af Dansk Center for Lys.


Projektet er udført i samarbejde med nedenstående samarbejdspartnere

  • Bygherre: Silkeborg Kommune
  • Lysdesign: COWI
  • El-installatør: Bjerringbro & Fårvang El-Forretning ApS
  • Belysning og lysstyring: iGuzzini, Osram, Brother Brother & Sons, Vanpee A/S