Carlsberg Akademi


Foto: Anders Sune Berg

Brygger J.C. Jacobsen opførte i 1854 sin private villa midt i det industrielle anlæg Carlsberg på Valby Bakke. I 1876 testamenterede bryggeren Carlsberg Bryggeri til videnskaben og besluttede samtidig, at familiens villa skulle overgå til et videnskabeligt akademi og æresbolig under navnet Carlsberg Akademi.

I perioden 2019 til 2021 gennemgik Carlsberg Akademi en omfattende restaurering af de gamle bygninger, der udover hovedbygningen indeholder Vinterhaven, Pompejisalen, en terrasse samt et storslået haveanlæg. Formålet med istandsættelsen har været at bringe Carlsberg Akademi tilbage til sit oprindelige udtryk fra midten af 1800-tallet. Derudover har ønsket været at fremtidssikre bygningerne. Der er derfor foretaget større logistiske og byggetekniske forbedringer samt optimering af indeklima og energiforbrug.

Vanpee har leveret og programmeret intelligent lysstyring i forbindelse med restaureringen af Carlsberg Akademi.

Til projektet blev valgt en Helvar DALI løsning i kombination med trådløs Casambi lysstyring. Lyset styres af Helvar DALI routere og til styring af spots er brugt Casambi ASD moduler. Derudover er der sat Casambi DCS DALI enheder på DALI-bussen, som muliggør kommunikation mellem DALI routere og Casambi enheder.

Til betjening af lyset er valgt Helvar DALI 444 mini inputmoduler afsat bag fjedertryk. I Vinterhaven og på terrassen er der desuden tilføjet iPads til styring af scenarier. Vanpees tekniker har programmeret scenarierne i samarbejde med lysdesigner Marianne Tuxen.   

Projektet er udført i tæt samarbejde med FENDT-HANSEN ApS.

Foto: Anders Sune Berg

Anvendte produkter