×
×

Kundelogin

Husk mig
Glemt dit kodeord?
Ny kunde?

Specialdesignet fejlstrømsafbryder (RCD) type A fra Doepke til brug i ladestationer til elbiler

25. marts 2020

Med den teknologiske udvikling og grønne omstilling er elbiler blevet mere udbredte på de danske veje. Flere køber biler som kører helt eller delvist på el og det kræver en speciel elinstallation med ekstra beskyttelse, at kunne oplade en elbil.

Stikkontakt eller ladeboks?

Størstedelen af alle opladninger foregår hjemme, hvor bilen ofte lader adskillige timer i løbet af natten. Man skal dog være opmærksom på, at opladning af en elbil giver en højere og længere belastning af boligens elinstallationer.

I private boliger kan opladning af elbiler foretages med et mode 2-kabel, som tilsluttes en almindelig stikkontakt. Denne form for opladning bliver ofte kaldt ”mormorladning”, da der ikke benyttes et dedikeret stik til opladning. Når man anvender en almindelig stikkontakt i boligen til opladning, bør installationen ikke belastes med mere end 6A over længere tid. De danske normer og standarder for stikkontakter i husholdningen tager dog ikke højde for det belastningsmønster man ser ved opladning af elektriske køretøjer.

Ved installation af en stikkontakt som udelukkende bruges til opladning af elbiler, er det et krav, at stikkontakten skal have sin egen fejlstrømsafbryder (RCD). RCD’en skal minimum være type A med en mærkeudløsestrøm på højest 30 mA. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at der laves en dedikeret installation med egen RCD og sikringsgruppe til opladning af elbiler. Dette sikrer, at den kan håndtere strømmen til elbilen uden at påvirke de eksisterende installationer i husstanden.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at undgå daglig opladning via mode 2-ladekabler. I stedet anbefaler de, at etablere en vægmonteret ladeboks, direkte tilsluttet den faste installation, da den har en højere ladestrøm. Denne form for opladning bliver også kaldt for mode 3-opladning.  

RCD type A specialdesignet til ladestationer

Doepke har specialdesignet en RCD, type A med DC-detektering til brug i ladestationer til elektriske køretøjer mode-3. Fejlstrømsafbryderen frakobler når der registreres glatte DC fejlstrømme over 6 mA. Den er udelukkende designet til brug i ladestationer eller i vægbokse til opladning af elektriske køretøjer iht. HD 60364-7-722, standarden for elektriske lavspændingsinstallationer samt EN 61851-1, standarden for opladningssystemer til elkøretøjer.

Find DFS 4 A EV fra Doepke her

Hvis du har spørgsmål til produktet eller dets anvendelse, kan du ringe på 44 85 90 00 eller skrive en mail til thg@vanpee.dk eller jig@vanpee.dk.

 

© Vanpee A/S