Intelligent lysstyring på Holmegaard Værk


28. juli 2021

Glasmagere puster glas på Holmegaard Værk


Holmegaard er Danmarks første og eneste eksisterende glasværk, der gennem 200 år har formået at indtage stort set alle danskeres hjem med deres dygtige håndværk og inspirerende design. I dag er Holmegaard  Værk omdannet til et museum, kulturcenter og udstillingsrum med en af Nordens største glassamlinger på mere end 42.000 stykker glas.

Vanpee har leveret Helvar DALI lysstyring og Casambi trådløs lysstyring til Holmegaard Værk. Belysningen på museet fremhæver historien og bringer liv til udstillingerne ved at understrege farver, form, modulering og materialer, og særligt lysets intensitet har været et vigtigt aspekt i at gøre materialerne levende. Størstedelen af lyset på Holmegaard Værk styres trådløst med Casambi enheder, som er indbygget i armaturer fra ERCO. Vanpee har leveret løse Casambi enheder til styring af belysningen.

Museum Sydøstdanmarks tekniske leder Carl-Henrik Hansen har stået for programmering af scenarier til de forskellige udstillingsområder på  Holmegaard Værk. Lyset er koblet til museets AV-anlæg. Når personalet møder ind om morgenen, skal de blot trykke på en enkelt knap for at tænde alt lyset og starte scenarier i udstillingsområderne. Det samme gør sig gældende om aftenen, når lyset skal slukkes.

Holmegaards glassamling er udstillet på hylder, der tårner sig syv meter op i luften og 40 meter i bredden. De mere end 40.000 unikke stykker glas bliver oplyst af ERCO armaturer med Casambi og lineære armaturer, der styres af en Helvar DALI router. Den udendørs belysning omkring Holmegaard Værk er ligeledes DALI-styret.

Projektet er udført i samarbejde med:

• Lysdesign: Lightscapes ApS
• Lysstyring: Helvar og Casambi
• Belysning: ERCO, iGuzzini
• Programmering: Museum Sydøstdanmark

Gamle ovne på Holmegaard Værk
Udstilling på Holmegaard Værk
Reoler med glas og keramik på Holmegaard Værk