Helvar lysstyring til lynladestation på Frederiksberg


5. august 2021

Den 5. august 2021 blev Danmarks første urbane lynladestation indviet på Frederiksberg lige bag ved Frederiksberg Rådhus

Lynladestation på Frederiksberg med elbiler


Her vil det være muligt at lade sin elbil med op til 300 kW - eller hvad der svarer til 400-500 km på bare 15 minutter. Og det er ikke bare et par ladestandere, men en station som er udviklet i tæt samarbejde med arkitektvirksomheden Cobe, der står bag designet af Clevers ladestationer. Det er regeringens klare målsætning at få endnu flere med på den grønne bølge og gøre Danmarks transport og trafik endnu mere klimavenlig. Med muligheden for at oplade sin elbil lynhurtigt på ladestationer, der både er placeret nær motorvejsnettet og i centrale bykerner, er udskiftningen af benzin- og dieselbilen til elbil et stort skridt på vejen.

Ambitionerne om et grønnere miljø falder helt i tråd med, at der til dette projekt blev valgt et energirigtigt Helvar Dali lysanlæg. Vanpee har i samarbejde med Intego A/S leveret og programmeret dette anlæg, som styres af en Helvar 910 controller. Når det er mørkt er grundbelysningen altid tændt med svag belysning på 20% af maksimal styrke. Når der kører en bil ind i kørebanen justeres lysstyrken op til ca. 90% af maksimal styrke. Når der ikke længere er biler i kørebanen, dæmper lyset igen til 20%.Vanpee har leveret et lignende anlæg til Danmarks første lynladestation i Fredericia ved afkørsel 59 på motorvej E20, som blev indviet den 28. maj 2019. Herefter er fulgt leverancer til ladestationen i Knudshoved ved Storebæltsbroen, som befinder sig på et praktisk sted ved en af Danmarks travleste trafikårer samt til lynladestationen på Aarhus Havn ved Molslinjens nye færgeleje.

Ladestation på Knudshoved

Ladestation Knudshoved

Ladestation i Fredericia

Ladestation Fredericia
Foto: Thomas Walther