Det nye H.C. Andersens Hus


30. juli 2021

30. juni 2021 blev dørene slået op for den største nye attraktion i Odense i mange år - et nyt H.C. Andersens Hus

Visualisering af det nye H.C. Andersens Hus set fra haven

Museet er tegnet af den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma og består af både indendørs og udendørs rum, der tilsammen strækker sig over 12.600 m2 (2/3 af museet befinder sig under jorden). Det var dog ikke den totale museumsoplevelse, gæsterne blev præsenteret for, da bl.a. COVID-nedlukningen ikke overraskende har givet nogle udfordringer undervejs. Derfor var enkelte dele af museet ikke helt klar på åbningsdagen, men vil gradvist åbne mere og mere op hen over sommeren 2021.

H.C. Andersens Hus er en helt ny type museum, der rumliggør oplevelsen af Andersens litterære univers og iscenesætter en levende verden, et totalkunstnerisk rum, hvor arkitektur, lyd, lys og en strøm af billeder hele tiden skaber nye møder mellem den besøgende og H.C. Andersens eventyr.

Vanpee har haft den store fornøjelse at levere et Helvar lysstyringsanlæg med ikke mindre end 14 Dali controllere til dette storslåede projekt. Linde El har stået for installationen, mens Vanpee har programmeret hele anlægget.

Der er bl.a. brugt loftmonterede 320 PIR for persondetektering og loftmonterede 321 multisensorer til persondetektering med indbygget dagslysregulering.

Næsten hele museet styres fra et par centraler steder, hvor alle bygninger kan vælges til forskellige tilstande: ”Åben”, ”Lukket” og ”Rengøring”. Helvar lysanlægget tilpasser sig forskelligt i områderne efter arkitektens ønsker. I museets åbningstid reguleres belysningen i forhold til dagslysindfaldet i de store vinduesparti-områder i bygningerne.

Lys i udstilling i det nye H.C. Andersens Hus
Prinsessen på ærten udstilling i det nye H.C. Andersens Hus
Udstilling i det nye H.C. Andersens Hus

   
Belysningen i haven er ligeledes styret fra en Helvar controller. Som et flot midtpunkt i Odense by er der skabt en hyggelig atmosfære i museets have, og selv når museet er lukket, er det muligt at gå tur i haven. Herfra kan gæsterne se de flotte bygninger, som fremhæves på smukkeste vis af belysningen.

Under "Referencer" vises nogle af de andre projekter inden for kunst og kultur, som Vanpee har leveret lysstyring til.