Vigtigt med korrekt lys på skoler og uddannelsesinstitutioner


18. juni 2020

Et godt eksempel er Jyllinge Skole i Roskilde Kommune

Klasselokale på Jyllinge Skole
Gangareal på Jyllinge Skole
Klasseværelse på Jyllinge Skole
Eltavle med lysstyringskomponenter på Jyllinge Skole


Sammenhæng mellem lys og læring

Det er vigtigt med korrekt belysning, da det påvirker vores koncentrationsevne, produktivitet, humør, søvn, velvære og aktivitetsniveau. Det er derfor især vigtigt på skoler, da eleverne skal kunne bevare koncentrationen i lang tid.

Undersøgelser har nemlig vist, at lysets farve har stor indflydelse på elevernes koncentrationsevne. Det kolde blålige lys gør eleverne mere oplagte og øger deres opmærksomhed og fokus gennem skoledagen og bør derfor anvendes under aktiviteter, der kræver høj koncentration. Derimod kan det være fordelagtigt med et mere dæmpet og varmt lys ved afslapning og i pauser.

Skræddersyet belysningsløsning til Jyllinge Skole

Vanpee har leveret en lang række lysstyringsanlæg til skoler og uddannelsesinstitutioner. Senest har vi projekteret og leveret lysstyring til Jyllinge Skole i Roskilde Kommune, som på nuværende tidspunkt gennemgår en større renovering.

Vanpee har leveret en fuld Helvar DALI løsning. Lyset styres af Helvar DALI Digidim routere, som er placeret centralt i el-tavlerne.

I klasseværelser og på gangarealer er der opsat PIR sensorer, som registrerer tilstedeværelse og fravær. Samtlige lysarmaturer er blevet udskiftet til Tunable White armaturer fra Glamox, som gør det muligt at justere på både lysstyrke og farvetemperatur.

Belysningen i klasseværelserne betjenes via Illustris paneler fra Helvar. Panelerne er speciallavet til projektet og indeholder forskellige scenarier som giver mulighed for at justere på lysstyrken og farvetemperaturen. Vanpees teknikere står for programmeringen af lysstyringsanlægget og scenarier.

Løsningen på Jyllinge Skole sparer ikke kun energi, men forbedrer samtidig komfort og velvære for elever såvel som lærere.

Energibesparende lys skal skabe bedre indeklima

Roskilde Kommune har fokus på bæredygtige initiativer og projekter. Som et led i kommunens klima- og energiplan bliver der foretaget renoveringer af en række bygninger med det formål at forbedre den energimæssige tilstand.

Renoveringsprojekterne i Roskilde Kommune ledes af ingeniør, Hanne Martinsen, som fremhæver, at projektet handler om mere end blot energibesparelser:

”I Roskilde Kommune satser vi ikke blot på energibesparelser, men vi satser også på at skabe godt lys og godt indeklima. Det er en investering, der skal holde i mange år, så derfor er det vigtigt, at lyset bidrager til et godt indeklima for vores brugere.” (Simonsen, 2020). 

- Hanne Martinsen, ingeniør i Roskilde Kommune


Første projekt er Jyllinge Skole, som gennemføres i perioden fra april til september 2020. Den nye belysningsløsning forventes at skabe en energibesparelse på cirka 45.000 kWh om året.

Brug for hjælp til dit projekt eller skolerenovering?

Hos Vanpee har vi mange års erfaring med dynamisk belysning og lysstyring, og vi har gennem årene leveret adskillige lysstyringsanlæg til skoler og uddannelsesinstitutioner. Se listen over de forskellige projekter her.  

Som altid, er du velkommen til at kontakte os på info@vanpee.dk eller 44 85 90 00, hvis du har brug for hjælp til dit projekt.